Lastningsträning.

Ett sätt att lasta en svårlastad häst....
Detta utspelar sig hos ägaren till hingsten Elshof´s Otto och återges i text av Jan Mattsson.

Maggie är snällt sagt nästan omöjlig att lasta, hon stegrar sig kastar sig och vill över huvud taget inte gå i närheten av en transport.
Så det är mycket tråkig händelse varje gång vi måste lasta henne och det slutar till sist med massa folk och tvång att få in henne i kärran och skaderisken för både henne och oss är stor.

Hur som helst så vill maken i huset, Mikael, försöka för han höll på med att hjälpa folk att lasta svåra hästar ibland.
Ok, testa bara om det fungerar på Maggi också.

Vi blev tillsagda att sätta oss en bit ifrån och "sitt stilla" och bara titta.
Sen böjade han ett stycke från transporten att gå mot öppningen, efter ett på meter så kastade sig Maggie som vanligt och ville vända. Då, på sekunden när, så backar Mikael henne med rasande fart och nej-rop några meter.
Sedan longerar han med kort rep några varv, börjar svänga repet i sidled bredvid henne och lungt gå framåt igen. Samma sak inträffar, Maggie kastar sig igen, ny backning, longering och fram igen.

Efter en halv timma hade dom kommit fram till baklämmen och hon stod med frambenen på den. Men samma sak, hon kastar sig, han backar och så fram igen lungt och berömmande.

Efter ytteligare en kvart så slutar det med att Mikael släpper repet på backen strax innan baklämmen Maggie fortsätter in i transporten stannar kvar där utan att vi lägger på bakbommen och står sedan stilla där tills vi stänger efter en stund.

Helt otrolig, har inte testa själv ännu men hoppas nu bara att det funkar nästa gång utan en massa bråk.
Enl. vad han sa så brukar det göra det annas får man göra på samma sätt igen men förhoppningsvis inte så länge och absolut inga rep eller medhjälpare.


Tack för hjälpen Mikael, vi blev mycket imponerade av det.
Något vi verkligen kan rekommendera, men man måste ta sig god tid.

Jan M.

 

<< Tillbaka

2007-06-13